Project Description

Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ο ισχυρότερος τένοντας του ανθρωπίνου σώματος και αποτελεί την τενόντια κατάφυση  του γαστροκνήμιου και του  υποκνημίδιου μυ στην πτέρνα. Οι μύες αυτοί έχουν σημαντικό ρόλο στη βάδιση και κυρίως  στο τρέξιμο.

 

Η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα  είναι  τραυματικής αιτιολογίας  και εμφανίζεται σε συντριπτική αναλογία  σε άντρες παρά σε γυναίκες  και σε μεγαλύτερη συχνότητα στην ηλικία των 35-45 ετών.

 

Στην τραυματική ρήξη φαίνεται πως παίζουν κάποιο ρόλο:

  • η περιστασιακή συμμετοχή –‘’αθλητές του Σαββατοκύριακου’’ – σε αθλήματα με τρέξιμο, άλματα, απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ,  το βόλεϊ και το  τένις.
  • οι εγχύσεις κορτιζόνης στη περιοχή του τένοντα
  • η λήψη αντιβιοτικών (κινολόνες) και φαρμάκων για τη χοληστερίνη (στατίνες)

 

Το ιστορικό της πάθησης είναι σχεδόν πάντα το ίδιο: κατά την  προσπάθεια επιτάχυνσης ή άλματος αναφέρεται η αίσθηση ότι κάποιος ή κάτι (π.χ. πέτρα ) χτύπησε τον ασθενή χαμηλά στη γάμπα, χωρίς βέβαια αυτό να έχει συμβεί.

 

Ο ασθενής  είναι περιπατητικός κατά την εξέταση .Το βάδισμα όμως δεν είναι φυσιολογικό καθώς ο ασθενής  μπορεί να  κουτσαίνει και  βέβαια  δεν μπορεί  να τρέξει, να ανεβεί σκάλες ή να σηκωθεί στις μύτες των ποδιών.

Κατά την κλινική εξέταση ψηλαφιέται χαρακτηριστικά κενό στην περιοχή της ρήξης  και το ειδικό  τεστ Thomson είναι θετικό :  η συμπίεση της γάμπας από τον εξεταστή δεν προκαλεί αυτόματη παθητική, πελματιαία κάμψη του άκρου ποδός.

 

Η μαγνητική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν τη διάγνωση.

 

Η ρήξη του Αχίλλειου είναι χειρουργική πάθηση και είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της συνέχειας του τένοντα.

Με ισχυρά μη απορροφήσιμα ράμματα επιτυγχάνεται η τελικοτελική συρραφή της ρήξης.

Η παραμονή στην κλινική είναι σύντομη και ακολουθεί περίοδος ακινητοποίησης με γυψονάρθηκα κάτω από το γόνατο και κατόπιν εντατικό πρόγραμμα  φυσικοθεραπειών .

 

Ο ασθενής επανέρχεται προοδευτικά στις δραστηριότητες του μετά από 6 έως 8 εβδομάδες και στις αθλητικές δραστηριότητες μετά 5-6 μήνες .