Project Description

Από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις είναι η ρήξη μηνίσκου στο γόνατο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται 7.000-8.000 αρθροσκοπικές μηνισκεκτομές.
Οι μηνίσκοι (δύο στον αριθμό για κάθε γόνατο ο έσω και ο έξω) είναι ημισεληνοειδείς δομές κολλαγόνου που σαν μαξιλαράκια παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης, τοποθετημένοι στην περιφέρεια των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων της κνήμης .
Παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος, στην κατανομή των φορτίων και την εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών. Οι μηνίσκοι συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία , στη σταθερότητα και γενικότερα στην υγεία του γόνατος. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειάς τους αναπτύσσεται προοδευτικά οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.
Όταν ο μηνίσκος τραυματίζεται τότε μιλάμε για ρήξη ενός μηνίσκου και συνήθως συμβαίνει μετά από βίαιη στροφική κάκωση , περιπτώσεις πολύ συχνές κατά την διάρκεια άθλησης και αθλοπαιδιών και όχι μόνο .
Προοδευτικοί αλλεπάλληλοι μικροτραυματισμοί μπορεί επίσης να οδηγήσουν χρόνια εκφυλιστική ρήξη.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άλγος στην έσω ή έξω επιφάνεια της άρθρωσης, αίσθημα αστάθειας , δυσχέρεια βάδισης ή και μπλοκάρισμα της κίνησης του γόνατος αν η ρήξη είναι μεγάλη και σύνθετη.
Η διάγνωση θα βασιστεί στο ιστορικό της κάκωσης και στην κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτεί την εκτέλεση μαγνητικής τομογραφίας η οποία θα φανερώσει και τυχόν συνυπάρχουσες βλάβες του γόνατος (π.χ. ρήξη χιαστού ή χόνδρινες βλάβες)
Ανάλογα το σημείο και την έκταση μιας ρήξης ενός μηνίσκου και το μέγεθος των ενοχλημάτων θα αποφασιστεί το είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Δυστυχώς ο μηνίσκος έχει μικρή δυνατότητα αυτοεπούλωσης λόγω της ανεπαρκούς αιμάτωσής του. Συνήθως λοιπόν μια ρήξη μηνίσκου απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση. Σήμερα η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης του μηνίσκου γίνεται με αρθροσκόπηση.
Η τελειοποίηση των αρθροσκοπικών τεχνικών και των αρθροσκοπικών εργαλείων καθιστούν την επέμβαση γρήγορη, ασφαλή και καλά ανεκτή από τον ασθενή, τη νοσηλεία βραχεία και το χρόνο αποθεραπείας και επανόδου στις προηγούμενες δραστηριότητες σύντομο.
Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται μέσα από δύο πολύ μικρές οπές στο γόνατο, μεγέθους 4-5 χιλιοστών. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να πραγματοποιηθούν:
(1) Μερική μηνισκεκτομή αν πρόκειται για ρήξη μικρού τμήματος ενός μηνίσκου, όπου το τμήμα του μηνίσκου που έχει τραυματιστεί αφαιρείται και διαμορφώνεται με ομαλά όρια ο υπόλοιπος μηνίσκος

(2) Συρραφή του μηνίσκου με ειδικά σχεδιασμένα ράμματα αν πρόκειται για εκτεταμένη ρήξη αυτού, όπου επιτυγχάνεται η καθήλωση και διατήρηση του μηνίσκου στην φυσιολογική του θέση