Project Description

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη από την πλευρά της λεκάνης .Όπως σε όλες τις αρθρώσεις οι επιφάνειες που εφάπτονται καλύπτονται από χόνδρο .Η καταστροφή του χόνδρου από τη μία ή / και την άλλη επιφάνεια της άρθρωσης ονομάζεται αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα του ισχίου .
Οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν σε αρθρίτιδα του ισχίου είναι :η προοδευτική φθορά του χόνδρου με την πάροδο των χρόνων , το αυξημένο σωματικό βάρος, συγγενή προβλήματα στην ανατομία της άρθρωσης, κληρονομικότητα, προηγούμενη κάκωση και τραυματισμός του ισχίου , φλεγμονώδεις ρευματικοί νόσοι του ισχίου και άλλες παθήσεις όπως η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου .
Εξαιτίας της φθοράς του χόνδρου, και της απώλειας του πάχους που καλύπτει την άρθρωση τα υποκείμενα οστά έρχονται σε επαφή. Έτσι κατά την κίνηση και την φόρτιση προκαλείται πόνος .
Ο πόνος κυρίως εστιάζεται στη βουβωνική περιοχή , μερικές φορές μπορεί να αντανακλά στο γόνατο και αναπαράγεται κατά τη φόρτιση του ισχίου και τις κινήσεις του ποδιού.
Με την πάροδο του χρόνου ο πόνος και η δυσκαμψία της άρθρωσης επιδεινώνονται. Αυτό οδηγεί προοδευτικά σε αδυναμία βάδισης , καταπόνηση και άλλων αρθρώσεων αλλά και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και τέλος την απώλεια της δυνατότητας σε ηλικιωμένα άτομα να αυτοεξυπηρετούνται .
Η λήψη καλού ιστορικού , η κλινική εξέταση με ειδικές δοκιμασίες και τεστ ,και η ακτινογραφία του ισχίου είναι ικανά να βάλουν την διάγνωση.
Στα πρώτα στάδια της αρθρίτιδας η θεραπεία συνίσταται να είναι συντηρητική .
Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, βελτιώνουν τον πόνο και την φλεγμονή .Φάρμακα που δρουν προστατεύοντας τον χόνδρο μπορεί να καθυστερούν την εξέλιξη της αρθρίτιδας μόνο στα αρχικά στάδια.
Η απώλεια σωματικού βάρους , η κινησιοθεραπεία και το κολύμπι βελτιώνουν την κινητικότητα της άρθρωσης.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας .
Όταν τα αποτελέσματα της συντηρητικής θεραπείας δεν είναι ικανοποιητικά , η λύση για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η επέμβαση που γίνεται περιλαμβάνει την αφαίρεση των περιοχών που έχουν υποστεί βλάβη και αντικατάστασή τους με τεχνητά μέρη .
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια συνήθης επέμβαση, περισσότερες από 300.000 γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Την απόφαση για χειρουργείο την παίρνει πάντα ο ασθενής .Ο γιατρός υποδεικνύει , εξηγεί, προτείνει και ο ασθενής συναινεί στην επέμβαση.
Σήμερα από το 1960 που έγινε η πρώτη ολική αρθροπλαστική ισχίου υπάρχει μεγάλη γνώση, εμπειρία , πληθώρα υλικών και τεχνικών. Έχει μεγάλη σημασία να επιλέξει ο χειρουργός την τεχνική και τα υλικά στα οποία όχι μόνο έχει την μεγαλύτερη εμπειρία αλλά και την τεχνική που ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο ασθενή .

Για την αντικατάσταση της άρθρωσης χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα αρθροπλαστικής, τα οποία είναι συνήθως φτιαγμένα από κράμα μετάλλου και πολυαιθυλένιο (πλαστικό).
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου σήμερα είναι μια επέμβαση ρουτίνας.Ο ασθενής απαλλάσσεται άμεσα από τον πόνο, βελτιώνει την κινητικότητα του και συνολικά την ποιότητα της ζωής του.