Project Description

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή hallux valgus ή κότσι είναι συχνή και συνήθως σύνθετη παραμόρφωση του ποδιού  κατά την οποία παρατηρείται απόκλιση  του μεγάλου  δακτύλου προς τα έξω με παρουσία κάλου -bunion- στην έσω πλευρά της βάσης του , στην μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση.

Οφείλεται στη προς τα έσω (σε ραιβότητα ) απόκλιση  του 1ου μεταταρσίου γεγονός του οδηγεί στην προς τα έξω απόκλιση (σε βλαισότητα) του μεγάλου δακτύλου.

Η αιτιολογία του βλαισού μέγα δακτύλου είναι πολυπαραγοντική.Βασική αιτία είναι η ανατομική διαμόρφωση του ποδιού,κληρονομικοί παράγοντες ,το  οικογενειακό ιστορικό και ρευματολογικές παθήσεις .Μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση της πάθησης παίζουν τα υποδήματα με στενή φόρμα και ψηλό τακούνι .
Για το λόγο αυτό η πάθηση είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες , εμφανίζεται συνήθως στη μέση ηλικία και έχει προοδευτική εξέλιξη. Όχι σπάνια όμως εμφανίζεται και σε γυναίκες νεότερης ηλικίας , ή και σε  άνδρες.

Η δυσμορφία του ποδιού και η εμφάνιση κάλου είναι συνήθως ο πρώτος λόγος επίσκεψης ή αναφοράς στον γιατρό.Στη συνέχεια προοδευτικά η πάθηση προκαλεί πόνο στον κάλο ή στα μετατάρσια ,δυσχέρεια στην βάδιση και τελικά παραμόρφωση του ποδιού .

Η αντιμετώπιση του βλαισού μέγα δακτύλου, είναι στα αρχικά στάδια συντηρητική.Συνιστάται εφαρμογή φαρδύτερων παπουτσιών χωρίς ψηλό τακούνι και ειδικών νάρθηκων για το μεγάλο δάκτυλο.

Όταν η παραμόρφωση στο πόδι επιμένει ή επιδεινώνεται, όταν δημιουργείται πρόβλημα στην εφαρμογή υποδημάτων,  όταν δεν υπάρχει βελτίωση ή υπάρχει επιδείνωση των ενοχλημάτων , τότε συνιστάται χειρουργική θεραπεία.

Στην χειρουργική θεραπεία γίνεται συνήθως συνδυασμός τεχνικών, οστεοτομία του μεταταρσίου ή και της φάλαγγας , αφαίρεση του κάλου και της εξόστωσης ,χαλάρωση των μαλακών μορίων των αρθρώσεων και δάκτυλων , ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης . Χρησιμοποιούνται συνήθως βίδες που δεν χρειάζονται αφαίρεση.
Ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως φορώντας ειδικό παπούτσι αποφόρτισης μεταταρσίων για ένα μήνα περίπου και επιστρέφει στις δραστηριότητες του σε έξι εβδομάδες περίπου.